Eduskunnan terveyden edistämisen asiantuntijaryhmä esittää uusia valmisteveroja makeisille, limsoille ja koville rasvoille. Ryhmä arvostelee lokakuun alussa voimaan tulevaa ruoan arvonlisäveron alennusta siitä, että se laskee myös epäterveellisten elintarvikkeiden hintaa. Näin kertoo Yle verkkosivuillaan 21.8.2009.
Epäterveelliset elintarvikkeet ovat tietysti haitallisia, jolloin on luonnollisesti perusteita niiden korkeampaan verottamiseen. Verotus ei kuitenkaan voisi pohjata tieteeseen, vaan epäterveelliset elintarvikkeet täytyisi määritellä poliittisesti. Myöskään liukuvaa asteikkoa haitallisuuden suhteen on lähes mahdotonta luoda, jolloin ainoaksi vaihtoehdoksi jää raaka lajittelu kahteen ryhmään. Tällöin sääntöjen kankeus itsessään luo porsaanreikiä järjestelmään, koska rajatapauksia löytyisi yllin kyllin. Rajatapausten kankeaminen eri veroluokkiin vääristäisi varmasti myös kilpailua.
Kyse ei olisi ruoka-aineiden absoluuttisesta epäterveellisyydestä, joskin eri ainesosien suhteellinen osuus toisiinsa nousisi avainasemaan. Makeisia, suklaata, jäätelöä ja sokeripitoisia juomia pidetään yleisesti epäterveellisinä niiden korkean sokeripitoisuuden takia. Muitakin haitallisia ainesosia nämä varmasti sisältävät, mutta sokeri on näiden tuotteiden suurin yhteinen nimittäjä.
Omenaa tai leipää moni ei miellä erityisen epäterveelliseksi. Monet hedelmät kuitenkin kuorrutetaan kovilla myrkyillä ja vahalla, jotka todellakin ovat haitallisia ihmiselle. Nämä säilyttävät hedelmän ulkoisen raikkaan ilmeen pitkään, mutta luonnollisuus on tästä kaukana. Leivässä taas lisäaineet saavat käntyn kestämään pitkiä aikoja homehtumatta. Tällaisen leivän syöminen ei voi olla yhtä terveellistä kuin nopeammin pilaantuvan, luonnonmukaisista aineksista valmistetun. Monista lisäaineista ja niiden haitallisuudesta ei ole tarpeeksi tietoa niiden käytön kieltämiseen, mutta lääketieteen parissa on kuitenkin huolestuttavia tutkimuksia lisäaineiden haitallisuudesta ihmisen hyvinvoinnille ja terveydelle. BBC:n artikkeli aiheesta.
Haitallisten elintarvikkeiden korkeampi verotus saattaisi hyvin nopealla aikajänteellä vaikuttaa kaupoissa myytäviin tuotteisiin. Haitallisiksi luokitellut vähenisivät, joidenkin poistuessa kokonaan hyllyistä. Tilalle kuitenkin työnnettäisiin aikaisemmille jokin korvike, joka saattaisi verokarhun silmissä olla haitaton, mutta täynnä lisäaineita, joiden haitallisuutta ei vain ole ehditty tutkia.
Mikään elintarvike ei ole terveellinen, jos sitä nauttii yli elimistön sietokyvyn. Ruuan monimutkainen verottaminen ei auta monipuolisen ruokavalion luomisessa, koska kohtuudella ihminen voi syödä aivan kaikkia elintarvikkeita. Makeiset, jäätelö, suklaa ja sokeripitoiset juomat eivät kenenkään ravinnossa ole perustana, mutta niiden kohtuukäytöllä voi ravinnollisen annin sijasta saada mielihyvää, jonka verotusta pidän moraalittomana. Jos verotus olisi sidottu terveyshaittoihin, ei Alkosta saisi viinapulloa alle kympillä.
Epäterveelliset elintarvikkeet ovat tietysti haitallisia, jolloin on luonnollisesti perusteita niiden korkeampaan verottamiseen. Verotus ei kuitenkaan voisi pohjata tieteeseen, vaan epäterveelliset elintarvikkeet täytyisi määritellä poliittisesti. Myöskään liukuvaa asteikkoa haitallisuuden suhteen on lähes mahdotonta luoda, jolloin ainoaksi vaihtoehdoksi jää raaka lajittelu kahteen ryhmään. Tällöin sääntöjen kankeus itsessään luo porsaanreikiä järjestelmään, koska rajatapauksia löytyisi yllin kyllin. Rajatapausten kankeaminen eri veroluokkiin vääristäisi varmasti myös kilpailua.
Kyse ei olisi ruoka-aineiden absoluuttisesta epäterveellisyydestä, joskin eri ainesosien suhteellinen osuus toisiinsa nousisi avainasemaan. Makeisia, suklaata, jäätelöä ja sokeripitoisia juomia pidetään yleisesti epäterveellisinä niiden korkean sokeripitoisuuden takia. Muitakin haitallisia ainesosia nämä varmasti sisältävät, mutta sokeri on näiden tuotteiden suurin yhteinen nimittäjä.
Omenaa tai leipää moni ei miellä erityisen epäterveelliseksi. Monet hedelmät kuitenkin kuorrutetaan kovilla myrkyillä ja vahalla, jotka todellakin ovat haitallisia ihmiselle. Nämä säilyttävät hedelmän ulkoisen raikkaan ilmeen pitkään, mutta luonnollisuus on tästä kaukana. Leivässä taas lisäaineet saavat käntyn kestämään pitkiä aikoja homehtumatta. Tällaisen leivän syöminen ei voi olla yhtä terveellistä kuin nopeammin pilaantuvan, luonnonmukaisista aineksista valmistetun. Monista lisäaineista ja niiden haitallisuudesta ei ole tarpeeksi tietoa niiden käytön kieltämiseen, mutta lääketieteen parissa on kuitenkin huolestuttavia tutkimuksia lisäaineiden haitallisuudesta ihmisen hyvinvoinnille ja terveydelle. BBC:n artikkeli aiheesta.
Haitallisten elintarvikkeiden korkeampi verotus saattaisi hyvin nopealla aikajänteellä vaikuttaa kaupoissa myytäviin tuotteisiin. Haitallisiksi luokitellut vähenisivät, joidenkin poistuessa kokonaan hyllyistä. Tilalle kuitenkin työnnettäisiin aikaisemmille jokin korvike, joka saattaisi verokarhun silmissä olla haitaton, mutta täynnä lisäaineita, joiden haitallisuutta ei vain ole ehditty tutkia.
Mikään elintarvike ei ole terveellinen, jos sitä nauttii yli elimistön sietokyvyn. Ruuan monimutkainen verottaminen ei auta monipuolisen ruokavalion luomisessa, koska kohtuudella ihminen voi syödä aivan kaikkia elintarvikkeita. Makeiset, jäätelö, suklaa ja sokeripitoiset juomat eivät kenenkään ravinnossa ole perustana, mutta niiden kohtuukäytöllä voi ravinnollisen annin sijasta saada mielihyvää, jonka verotusta pidän moraalittomana. Jos verotus olisi sidottu terveyshaittoihin, ei Alkosta saisi viinapulloa alle kympillä.
0 kommenttia:
Lähetä kommentti