Rehellisyyttä sosiaalitukiin

Mikään ei ole verrattavissa Kansaneläkelaitoksessa asioimiseen. Ovesta sisään vaan ja meno on kuin Linnanmäen Vekkulassa. Osa ihmisistä tuntuu kävelevän vinolla lattialla, toiset taas päästelevät mitä eksoottisimpia ääniä apuvälineillä ja ilman. Jonotuslapun numero jatkaa huvipuistomaisella jekulla, koska sisällä ei tietenkään ole 150:tä henkilöä ennen sinua, vaan joku on huvikseen kerännyt itselleen "muutaman" ylimääräisen lapun. Tuntikausien odotus on kuitenkin edessä.

Varsinaiseen asiaan. Kelasta saatavat tuet ovat kaikki verotukseltaan sama 20%. Tämä tarkoittaa siis tukien kuuluvan tasaverotuksen piiriin. Niillä ei siis ole minkäänlaista suhdetta aikaisempiin, myöhempiin, mahdollisiin tai mahdottomiin tuloihin. Myöskään tukien määrä ei vaikuta millään muotoa niiden verotukseen. Ei ole myöskään mahdollista saada erilaista verotusta tuille, vaikka sellaisen verokortin verokarhulta kävisi karhuamassa. Yhteenvetona voikin siis todeta Kelan sosiaalitukien verotuksen olevan aina 20%.

Kysymys nousee esiin tästä erikoisesta tasaverotuksen ilmiöstä. Miksi tuista maksetaan veroa? Tuki on tukea, eikä se ole mitään muuta. Yleisestikin voisi kysyä verotuksen tarpeellisuudesta tuesta, joka maksetaan veroista. Kysymykseni ydin on kuitenkin tilastojen luotettavuudesta. Jos tuet verotetaan aina samalla prosentilla, miksi niitä ei voida myös tilastoida sen mukaan. Esimerkiksi työmarkkinatuki on 440 euroa täysimääräisenä, vaikka Kela kutsuukin tätä summaa nimellä 551 euroa. Joku voisi tietty pitää tätä pientä faktaa merkityksettömänä, mutta kenelle me oikein yritämme valehdella, jos nettosumma tuelle on kaikille oikeasti virallista totuutta 20% alhaisempi? Tällainen tukien valehtelu, jossa käytetään bruttosummia, on aivan ala-arvoista, kun nettosumma on kaikille tiedossa. (ja sama)

Syyksi sosiaalitukien vääristämiselle verokeplottelulla en näe muuta kuin tilastollisen valehtelun todellisuutta paremmista tuista. Hyvinvointiyhteiskunnassa rehellisyydellekin pitäisi olla tilaa. Vääristelemällä lukuja paperilla ei ratkaista ongelmia, joskin tällainen saattaa antaa harhakuvaa asioista tietämättömille.

“The welfare state is not really about the welfare of the masses. It is about the egos of the elites.” -Thomas Sowell

1 kommenttia:

tuomoj kirjoitti...

Opintorahasta ei ia. kanneta veroa. Kelan automaattinen ennakonpidätys opintorahalle on 10%. Yhtälailla kunnallisverotuksessa on opintorahavähennys, joka on tukea vastaava, joten opintoraha on nettotuloa, jos vaan jaksaa kipaista itsellensä muutosverokortin.

Mutta ajatuksesi on oikea; nettotulo on se, jolla on merkitystä ihmiselle. En tunne ketään, jota kiinnostaa palkkakuitin suurimmat numerot, vaan lähinnä se mitä tiliotteella lukee palkkapäivänä ja mitä sillä sitten mahdollisesti saa.